FİRMWARE NEDİR ?
Türkçesi= donanım yazılımı
Donanım yazılımı (İng: firmware), sayısal veri işleme yeteneği bulunan her tür donanımın kendisinden beklenen işlevleri yerine getirebilmesi için kullandığı yazılımlara verilen addır.
Donanım yazılımları genellikle kullanılan mikroişlemcinin komut seti ile yazılmış olan yazılımlardır. Bazı mikroişlemci kontrollü elektronik donanımların yazılımları; olası hata ve eksikliklerin giderilmesi veya güncel gereksinimlerin karşılanabilmesi gibi amaçlar ile yenilenebilir.
Genel Bakış
Gelişen teknoloji ile maliyetleri azalan, yetenekleri artan ve boyutları küçülen mikroişlemciler, karmaşık işlevler yerine getiren elektronik gereçlerde ile sıklıkla kullanılmaktadır. Mikroişlemcilerin kullanımı ile elektronik cihazların yapılarını basitleştirmek, yeteneklerini ileri derecede arttırmak ve maliyetlerini ucuzlatmak mümkün hale gelmiştir.
Cep telefonları, Uydu alıcıları (Receiver) fotoğraf makineleri, MP3 çalarlar, bilgisayarlar ve bilgisayar ile iletişim kurabilen donanımlar, modemler, CD okuyucu/yazıcılar, grafik kartları, bilgisayar ana kartları gibi bilgisayar donanımları mikroişlemci kontrollü elektronik donanımlara örnek olarak verilebilir. Kısacası gunluk hayatta kullanılan elektronik urunlerın hemen hemen hepsı bır yazılama sahiptir ve guncellemesi vardır.
Güncelleme
Yenilenebilir/güncellenebilir yazılım özelliği olan donanımlarda dahili yazılımlar EPROM veya EEPROM gibi (Elektrikle silinebilir yazılabilir sadece okunabilen bellek – İng: Electrically erasable programmable read-only memory) belleklerde saklanır. Dahili yazılımlar gerek duyulan durumlarda, üretici kuruluşlar tarafından servislere veya son kullanıcıya verilen yenilemeler ile güncellenebilir.
Türkçe desteği olmayan bir cep telefonunun, Türkçeyi destekler hale gelmesi için Türkçe destekli olanı bir yazılım ile değiştirilmesi işlemi, güncelleme/yenileme işlemine örnek olarak verilebilir.
Genellikle bir bilgisayar ile kurulan bağlantı aracılığı ile yapılan bu işleme güncel kullanımda “ROM’u update etme”, “ROM’a flash atma” “cihaza flash atma” gibi kendine has adlar da verilmektedir.
NEDEN FİRMWARE (YAZILIM) YÜKLEMELİYİM?
Örnek olarak: X bir cep tel firması yazılmında buldugu bir hatayı gidermek için veya cihaza ek bir ozellık katmak ıcın yeni yazılımı kullanıcıya sunar..
Ornek T191 lerde mesaj sayısı artırma
3310 a 3315 yazılımı yuklenerek ek olarak 5 yeni ozellık gelmesi mumkundur
Veya diyelim ki ZİL sesi az cıkma, cızırtı yapma veya menude bir yenılık cıkardıgı zaman bunu cıha
Bazı cıhazların bugun itbariyle son versionları :
NOKİA
Cihazımdakı yazılım versiyonunu nasıl ogrenebilirim:
Nokialarda *#0000# (Yıldız kare 4 sıfır kare)
Siemenslerde *#06# ardından bilgi tusuna tıklayınız..
Motorolalarda cihazın menusunde bulabilirsiniz..
Samsung *#9999#
Sonyericsson : Teknik servislerde bakılabilir
LG : Teknik servislerde bakılabilir
SÖZLÜK :
UPDATE : Okunusu : Apdeyt – GÜNCELLEME
UPGRADE : Okunusu : Apgreyd)- YÜKSELTME
VERSİON : sürüm, uyarlama
SIK SORULAN SORULAR :
Cep telefonu Alırken nelere dikkat etmeliyim?
En önemlisi nasıl bir cihaza ihtiyacınız oldugunu belirlemektir çünkü cecit cesit marka ve model, buna baglı olarak farklı farklı bır cok ozellık bulunmaktadır.
Cihazınızın özelliklerini kafanızda olusturduktan sonra hangi cihazlarda bu ozellıkler var arastırın.
Yaygın servis agının bulunmasına dikkat edin.!
Aldıgınız telefonun faturasını mutlak isteyin.!
Sebeke sinyalinin kuvvetli olmasına dikka edin!
Güvenilir yerlerden almaya dikkat edin!.
S1: İMEİ nedir? (seri numarası)
C: 15 haneli rakamdan olusan IMEI numarasında her rakamın bir anlamı var.
Bir kısmı ülkesini, bir kısmı modelini, bir kısmı da markasını veya uretıldıgı tarihi gosteren bılgıler ıcerır kısacası cihazın kimlik bilgisidir. Operatörler cihazı bu kimlik bilgisiyle tanırlar Cep telefonlarında *#06# tuşlarına basıldığında ekrana gelen bu 15 haneli rakamlar cihazın uluslararası numarasının adıdır ve başka hiç bir cep telefonuna aynı İMEİ verilemez. Telefona sim kart takıp görüşmeye başlayınca cihazın seri numarası operatör kayıtlarına yansır.
S2: GSM ne demek?
C: GSM (Global System for Mobile Communications):
Mobil İletişim için Küresel Sistem. Avrupa’da kullanılan 2G mobil iletişimin en bilinen adı. Önceleri ETSI’nin “Groupe Spéciale Mobile” isimli alt kuruluşunun ismini taşıyan GSM daha sonraları sistemin küresel bir çapa ulaşmasıyla yeni adıyla anılmaya başlandı. 900MHz, 1800MHz ve sadece ABD’de kullanılan 850/1900MHz’lik frekans boylarına sahip.
S3: Cihazımın Seri numarasını nasıl gorebilirim?
C: (bkz S1….)
S4: Cihazım neden kayıtdısı oldu?
C: Yasal yollarla ithal edilmiş veya ülkeye girişi yapılmış cihazların listeleri Telekomünikasyon Kurumu tarafından distribütörlerden alınarak yasal telefon listesi (beyaz liste) oluşturulmuştur. Bu listelerde yer almayan faturalı veya faturasız cihazlar ise kara listede olup kayıtdısı olmustur.. (daha fazla bilgiyi Telekomünikasyon Kurumu web sitesinden ogrenebilirsiniz)
S5: Klonlanmıs (Kopyalanmıs) cihaz nedir
C: Cihazınınızn seri numarası (İMEİ) 2 veya daha fazla cihazda aktif gözüküyorsa cihazın klonlanmıs demektir.
S6: Cep telefonu kullanırken nelere dikkat etmeliyim?
C: Saglıgınız açısından, kalp hizasında tasımayın, yatarken basınızın altına koymayın Cihazı arka cebınızde tasımayın cihazınız zamanla egilerek calısmaz hale gelebilir. Islak elle ve nemli ortamlarda kullanmamaya dikkat edin çünkü buhar ve nem cıhazın elektronik deverlerine zarar verebilir… Veya ömrünü azaltır..
Cihazınız uzun sire sarjda bırakmayın.. Hem elektrik tüketimi fazla olacaktır hem de cihazın ve bataryanın ömrü azalacaktır.. Sarj tam olarak bitmeden sarja takmamaya gayret edin bu bataryanın omrunu nerdeyse yaraı yarıya uzatır..
S7: Neden cihazımın bataryası cabuk bitiyor?.
C: 1. Batarya bozuk olabilir, 2. Telefonuzun ozellıgınde var ise Enerjı tasarrıuf modu (modele gore baksa ısım altında bulunabilir) kapalı olabilir, yine telefonuzun özellıgınde var ıse ısık sensoru kapalı olabilir..
S8: Cihazım suya dustu ne yapmam lazım ?
C: Hemen bataryayı cıkarın ve kesinlikle batarya takarak denemeyin…
Cunku cıhazın devrelerınde gozle gorelemeyecek hatlar vardır bu hatlar cok az bir kısa devre ile kopabilir ve tamiri mumkun olmayan sonuclar dogurabilir…
Hemen teknik servisinize cihazınızı götürün.
S9: Cihazımda CONTACT SERVİCE yazıyor bu nedir ?
C: Turkce anlamıyla servise basvurun anlamı tasımaktadır. Cıhazda herhangi bir yazılımsal veya donanımsal problemde kullnıcıyı bilgilendirmek ıcın cıkan bır uyarıdır… (genelde Nokia modellerınde bu sekilde bir yazı cıkar)
S10: Cihazımda WRONG SOFTWARE yazıyor bu nedir ?
C: Turkce anlamıyla YANLIS YAZILIM anlamı tasıyan bu uyarı genelde siemens modellerınde görülür. Cıhazda herhangi bir yazılımsal veya donanımsal problemde kullanıcıyı bilgilendirmek ıcın cıkan bır uyarıdır… Yan sanayi sarj aletlerinden , darbeden veya baska bir arızadan kaynaklanabilir..
S11: Cihazımda şebeke az cekiyor?
C: Olası sebepler: Bataryanın zayıf olması, bulundugnuz bölgede şebekenin az çekmesi, donanımsal veya yazılımsal problemler..
S12: Cihazıma oyun melodi-video gibi eklentiler yuklenebilir mi.
C: Genelde gunumuzde yaklsık olarak tum marka ve modellere bu gibi eklentiler yuklenebilir, yıne de satıcınıza veya teknik servisinize sorunuz..
S13: GPRS nedir.
C: GPRS, bir çok şebekenin kullanıcılarının veri uygulamalarına erişim sağlayabilmek için kullanmak durumunda olduğu verimli bir teknolojidir. GPRS, son kullanıcının mobil veri iletişimini, ‘devamlı sanal bağlantı’ durumunu ekonomik hale getirerek ve veri alımını ve gönderimini bugünkünden çok daha yüksek hızda mümkün kılarak önemli ölçüde geliştirir. GPRS, sadece bugünkü GSM teknolojisinin sunmakta olduğu veri hizmetlerine eşlik etmekle kalmaz, yarının 3. nesil hücresel ağları için planlanmakta olan veri iletişim yetilerini de şebekelere sağlar. GPRS, mobil iletişim teknolojisinde halen kullanılan devre anahtarlamalı (circuit-switched) yani kullanıcıya tahsis edilen bir tek hat üzerinden sürekli bağlantı yerine paket anahtarlamalı (packet switched), aynı hattı birden çok kullanıcının paylaştığı bir teknolojidir.
S14: MMS nedir? (Multimedia Message System )
C: Multimedya mesaj sistemi, metnin içerisine resim, müzik, video veya dosya ekleyerek kullanılabilen bir mesaj sistemidir.. (bknz Mobil terimler)
S15: 3G teknolojisi nedir ne getirisi vardır ?
C: Bknz mobil terimler
S16 : Megapiksel nedir?
C: Megapiksel, bir fotoğraf üzerinde yer alan milyon tane küçük renkli noktayı ifade eder. Daha fazla megapiksel’e sahip olmak daha keskin hatlara sahip fotoğraflar çekmeniz anlamına geliyor gibi görünebilir. Normalde de böyledir Bir fotografta ne kadar cok renkli sayıda nokta varsa fotograf o kadar kaliteli olur ama aslına bakarsanız bu, bir kameranın lensi, yapısı, sensörü, fotoğrafın çekim tekniği, ışık, zaman ve mekan gibi daha pek çok etken bir fotoğrafın veya makinenin iyi olmasına baglı olarak degisir. Dolayısıyla da bu maddeler megapiksel’den çok daha önemli maddelerdir. Bu yüzden de 4 megapiksel’lik bir kamerayla çektiğiniz fotoğraf, 8 megapiksel’lik bir modelinkinden çok daha keskin ve iyi olabilir.
S17: 32K-64K (32 Kilobyte / 64 Kilobyte)sim card nedir ?
C: Sim kartınızın hafızanın büyüklüğünü ve şifreleme algoritmasını temsil eder.. . (örnek 64 K’lik card 32 lik kartın 2 katı hafızaya sahip olabilir veya 2 kat daha güvenli olabilir..)
Standart —>: Telefon kullanım kılavuzu ve el kitabi
S18 : Symbian İşletim sistemi nedir?
Symbian, mobil cihazlar için ortak bir işletim sistemi kurmak üzere yola çıkmış olan bir şirkettir.
Symbian OS, Symbian şirketi tarafından mobil cihazlar (PDA’lar ve akıllı telefonlar) için geliştirilmiş bir işletim sistemidir.
S19: Tema nedir ?
C: Cihazın menusun farklı görüntmesini saglayan dosylaradır.
S20: Polifonic melodi nedir ?
C: Birden fazla enstrümanın kullanıldığı çok sesli melodilerdir.
S 21: Mono melodi nedir?
C: Tek sesli melodilerdir.
S22: Cep telefonumda virüs mü var , varsa ne yapmam gerek?
C: Cihazınızda kapanıp acımla, otomatik mesaj yollama, daha onde gormedıgınz bir menu farklılıgı, sarjı cabuk bitirme gibi sorunlar varsa virüs bulasmıs olabilir..
Virüs teknik servis tarafından temizlenebilir
ARM nedir
Wav nedir
MOBİL TERİMLER
1G:
Birinci Kuşak analog mobil telefon kuşağının kısaltması. Kökeni 19. yy’a kadar giden ilk kuşak sistemlerden bazıları halen ABD’de kullanımda.
2G:
İkinci kuşak mobil iletişim teknolojilerine verilen kısaltma. Dünyanın farklı yerlerinde farklı sistemler içermesine karşın ikinci kuşağa dahil olan GSM global anlamda hakim durumda.
2.5G:
GSM ikinci faz. GSM’in HSCSD ve GPRS’i kapsayan geliştirilmiş versiyonu.
3G:
Üçüncü kuşak mobil iletişim teknolojilerine verilen kısaltma. Bu kuşağa ait cihaz ve ağlar IMT-2000 adıyla anılan bir standartı kullanıyor. Aynı anda görüntülü konusmayı ve hızlı bir data baglantısı sunan sistemdir
A2DP- A2DP Destekli Bluetooth:
Cep telefonlarında bulunan müziğin bluetooth üzerinden kulaklıklarla dinlenebilmesini sağlayan bir profil olup, bu sayede kablolara bağlı kalmadan müzik dinleme imkanına sahip olabilirsiniz.
AMR (Adaptive Multi Rate):
Uyarlanabilir Birden Çok Hız. Konuşma frekanslarını etkin bir şekilde paketlemeye odaklanan bir ses kodlama dosya biçimi.
Battery:
Batarya. Kablosuz telefonların güç kaynağı. Kablosuz telefonlar ve iletişim cihazlarında, nikel kadmiyum, nikel metal hidrid ve lityum iyon gibi, yeniden şarj edilebilir bataryalar kullanılır.
Signal:
Sinyal, şebeke anlamına gelir
Baz İstasyonu:
Bir mobil telefon sisteminde yer alan radyo istasyonu.
Bitmap:
Bir görüntü alanını ve her bir pikselin rengini belirler. GIF ve JPEG, bitmap içeren grafik görüntü dosya tipine iyi birer örnektir.
Bluetooth:
Farklı cihazların kısa mesafeler içinde bir ağ oluşturmasına imkan veren kablosuz radyo teknolojisi. Taşınabilir kablosuz cihazlar arasında kolay veri iletimi sağlayan teknoloji, yaklaşık 10 metrelik bir menzile sahip. Yeni çıkan bazı telefonlarda bu menzil 100 metreye kadar çıkmaktadır.
Bookmark:
Yer imi. Web yada wap sayfalarında sık ziyaret ettiğiniz yerleri özel bir listeye ekleyip daha sonra hızlı erişmenizi sağlamak.
Call Barring:
Telefonun tüm yapılan aramalara veya belirli aramalara kapatılıp açılabilmesi.
Call Divert:
Çağrı yönlendirme. Gelen çağrıların daha önceden belirlenmiş numaralara veya telesekretere yönlendirilmesi özelliğidir.
Call Hold:
Çağrı Bekletme. Abonenin, konuştuğu aboneyi bekletmeye alarak başka bir çağrı yapabilmesi özelliğidir.
Caller ID (CLI):
Arayan kişinin numarası. Bu özelliği olan telefonlarda, arayan kişinin numarası ekranda gösterilir.
Cell :
Hücre. Ağ alanında ATM tipi anahtarlamada temel veri birimi olarak kullanılır. Modern cep telefonu ağlarının tamamı hücresel bir yapıya sahiptir. Her hücrenin ortasında bir baz istasyonu yer alır.
Cell Broadcast (Hücre Yayını):
Belirli bir coğrafi alandaki telefonlara ücretsiz mesaj gönderimi sağlayan mobil teknolojidir. Örnek 55.nci kanaldan Maç Yayınları
.
EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution):
GSM Evrimi için Gelişmiş Veri Oranları. GSM faz2+ ağlar için yüksek hızlı veri transferinin yolunu açan bir spesifikasyon. EDGE getirdiği kodlama metodu sayesinde veri transfer hızı 14,400’den 48,000 bit/saniye’ye çıkmıştır.
EFR (Enhances Full Rate):
Gelişmiş Tam Oran. Hücresel sistemlerde ses kalitesini geliştirmeye yarayan bir teknoloji.
GHz:
1 milyar hertz. Alternatif akım veya elektromanyetik dalga frekans ölçüsü. Bilgisayarlarda işlemcinin saat hızını gösterir
GIF (Graphics Interchange Format):
Grafik dosyalarını sıkıştırmak amacıyla Compuserve tarafından oluşturulmuş bir grafik formatıdır. Web dökümanlarında sık sık kullanılır.
GPS (Global Positioning System):
Küresel Konumlandırma Sistemi. Dünya etrafında bir yörünge izleyen 24 uydu yoluyla dünya üzerindeki çok küçük şeylerin bile yerini belirlemeyi mümkün kılan sistem. Doğruluk derecesi 10 ile 100 m arasında bir farkla değişiyor.
GPRS (General Packet Radio Service):
Genel Paket Radyo Servisi. 2.5G’nin temelini oluşturan teknoloji. GPRS ile her an çevrimiçi olabilirsiniz. Veri şebekelerine sürekli bağlı kalabilir ve sık kullandığınız bilgi ve eğlence servislerini kullanabilirsiniz. Öncesiyle karşılaştırıldığında, gecikmesiz bağlantı ve yüksek veri akışı sağlayarak bilgi alımını daha da erişilebilir ve kullanışlı hale getirir. GPRS’in ilk temel kullanımı, WAP servisleri için taşıyıcı olmasıdır. GPRS teknolojisinde veriler ‘paketler;’ halinde gönderilir; bu, veri uygulamalarının dağınık doğasına uygun bir yöntemdir. GPRS, ayrıca CSD ve HSCSD kullanımına benzer bir şekilde PC uygulamaları için taşıyıcı olarak kullanılabilir.
GSM (Global System for Mobile Communications):
Mobil İletişim için Küresel Sistem. Avrupa’da kullanılan 2G mobil iletişimin en bilinen adı. Önceleri ETSI’nin “Groupe Spéciale Mobile” isimli alt kuruluşunun ismini taşıyan GSM daha sonraları sistemin küresel bir çapa ulaşmasıyla yeni adıyla anılmaya başlandı. 900MHz, 1800MHz ve sadece ABD’de kullanılan 1900MHz’lik frekans boylarına sahip.
Handsfree:
Cep telefonlarında da bulunan, cihazın megafonu kullanılarak konuşulmasına imkan veren teknoloji.
IMEI (International Mobile Equipment Identity):
Cep telefonlarında *#06# tuşlarına basıldığında ekrana gelen 15 haneli olan cihazın uluslararası numarasının adıdır ve başka hiç bir cep telefonuna aynı numara verilemez. Telefona sim kart takıp görüşmeye başlayınca cihazın seri numarası operatör kayıtlarına yansır.
Infrared (kızılötesi):
IrDA (Infra-red Data Association):
Kızılötesi ışık üzerinden çalışan kablosuz bir ağ konsepti. Cep telefonları, PDA’ler ve dizüstü sistemlerde kullanılıyor.
IP (Internet Protocol):
İnternet Protokolü. İnternet üzerinde veri transferi yapılmasını sağlayan protokol. Paket bazlı bir veri iletim yolu olan IP’de her bir paket İnternet üzerinde farklı yollar izleyebilir. İnternet’e bağlı her terminalin kendisine özel bir IP adresi bulunmak zorundadır.
JAVA:
Platformdan bağımsız programlama dili. Mobil Telefonlar için geliştirilen versiyonu da bulunmaktadır(j2ME) . Bu sayede başta oyunlar olmak üzere, java ile geliştirilmiş birçok uygulama uyumlu telefonlara indirilebilmektedir.
JPEG (Joint Photographic Experts Group):
Bazı sıkıştırma özellikleri seçilerek olusturulan grafik formatı.
LINK:
Internet’te, bir kelime, resim veya bilgiden bir başkasına yapılan bağlantı. İletişimde, alıcı ve verici arasındaki bir devre veya iletim yolu ile bunlara ilişkin ekipmanları içeren kanal. Internet’ te gezilen sayfaların içersinden bir diğer sayfa ya da siteye geçiş, yönlendirme.
MMS ( Multimedia Messaging Service):
Çokluortam Mesaj Servisi. GSM’de bulunan SMS servisinin ses ve resimlerle desteklenerek geliştirilmiş hali.
MPEG (Motion Picture Experts Group):
1988 de kurulan ve ISO’nun himayesinde çalışan, video ve sayısal ses sıkıştırma standartlarını geliştiren grup.
Multimedia:
Metin, ses ve video’nun birleşimi için kullanılır
PDA (Personal Digital Assistant):
Kişisel Dijital Asistan. Avuçiçi bilgisayar olarak da bilinen bu cihazlar küçük, kompakt bir yapıda, dokunmaya hassas bir ekrana sahip, klavyesiz, veri girişi için özel bir kalem kullanılan bir sistem..
PIN Kodu (Personal Identification Number):
Kişisel Kimlik Numarası Kablosuz cihazlar kapsamında PIN, bir aramayı veya veri iletimini tamamlamak için SIM kartla birlikte kullanılan bir koddur.
Piksel:
Bir bilgisayar ekranında veya görüntüsünde programlanabilen temel renk birimi. Fiziksel değil mantıksal bir birimdir. Bir pikselin boyutu, ekranın ayarladığınız çözünürlüğüne bağlıdır.
RAM (Random Access Memory):
Rastgele erişimli bellek. İşlemci tarafından okunup yazılabilen, üzerinde bilgilerin geçici olarak tutulduğu bellek.
SAR (Specific Absorption Rate):
SAR, bir cep telefonu kullanılırken vücudun emdiği radyo dalgası enerjisi miktarının bir ölçüsü olan Spesifik Absorpsiyon (Emilim) Oranı anlamına gelmektedir. Yürürlülükte olan bilimsel tabanlı uluslararası tavsiyeler ve standartlar, maksimum SAR seviyesini 2 W/kg olarak belirlemiştir.
SIM (Subscriber Identity Module):
Abone Kimlik Modülü. Cep telefonlarında kimlik belirleme çipini taşıyan kart. Abonenin telefon numarası, ağda kimlik belirleme için şifreli bir algoritma, PIN ve abonenin telefon defterini içerir.
Smartphone:
Akıllı Telefon. Hem PDA hemde cep telefonu olarak kullanılan cihazlara verilen isim.
SMS (Short Message Service):
Kısa Mesaj Servisi. GSM ağı içinde mesaj servisi. 160 karakter uzunluğunda mesajlar cep telefonları arasında alınıp, gönderilebilir.
Dual Band:
Çift Bant. İki farklı frekans boyunda sinyal alıp gönderme yapabilen telefonlara verilen spesifikasyon. Çift bantlı aygıtlar 900MHz ve 1800MHz frekanslarında çalışırlar. Üçüncü jenerasyonda yer alan UMTS’ye ait tek bir frekans olduğundan üçüncü jenerasyonda çift bantlı telefonlara gerek olmayacaktır
Tri-Band:
Cep telefonunun GSM 900, GSM 1800 ve GSM 1900 gibi üç farklı frekans bandında çalışabilmesi.
Mhz (Megahertz):
1 milyon hertz.
VGA Kamera:
Video Grafik Düzeni (Video Graphics Array). En fazla 640 x 480 x 16 değeri için piksel özelliklerini destekler. Bu, fiili video standardıdır ve çok sayıda video modundan oluşur.
VMS (Video Messaging Service):
Video Mesaj Servisi. GSM ağlarında SMS’in video iletimine imkan verecek şekilde geliştirilmiş hali.
WAP (Wireless Application Protocol):
Kablosuz Uygulama Protokolü. Mobil cihazlardan İnternet erişimi sağlayan teknoloji. HTML dilini mobil cihazlarda kullanıma uygun WML diline çeviren WAP geçiş noktalarına mobil cihazlardan erişime dayanır. Mobil cihazlarda İnternet içeriğini çevirip, gösterecek bir tarayıcıya ihtiyaç duyulur.
WWW (World Wide Web):
Bir browser gibi istemci uygulamaları kullanılarak bağlanılan ve çeşitli servisler sunan, Internet sunucularının oluşturduğu büyük ağ.
XML (Extenden markup language):
Internet üzerinde bilgiyi paylaşabilmek için ortak bir bilgi formatıdır