Cep telefonundaki sensörler

Paylaş

ivmeölçer(Akselerometre/Accelerometer)
Bir kütleye uygulanan ivmeyi ölçen cihazlardır ve içindeki test kütlesine referans eksenindeki, kütleden kaynaklı olan uygulanan kuvvetlere bakar. Yani daha basit aktarılacak olursa, içinde bulunduğu aletin hızlanmasını ölçer. Akıllı telefonları artık hemen her alanda kullanıyoruz. Bunlardan biri de navigasyon! İvmeölçer ile akıllı telefon hızlanmayı hesaplar ve GPS’e daha verimli bilgi gönderilmesine yardımcı olur. Bunun yanında titreşim engelleyici görevi de vardır. Bu özelliği ise kameraların görüntü netleştirmesine yardımcı olur. Akıllı telefonunuz siz hareketliyken yapılan çekimlerin daha iyi çıkması için İvmeölçer sensörünü de kullanır.

Jiroskop(Gyro/Gyroscope)
Yön ölçümü veya ayarlamasında kullanılan, açısal dengenin korunması ilkesiyle çalışan bir alet. Bu sensörle telefonunuz yön ayarlaması yapar. Örneğin telefonlardaki ‘Ekran döndürme’ özelliği jiroskopun kullanılmasıyla mümkündür. Akıllı telefon ekranını yan yatırdığınızda, ekranın yatmasını sağlayan bu sensördür. Ayrıca oyunlarda sağ-sol hareketleri de jiroskop sayesinde yapılabiliyor.

Yakınlık(Proximity)
Herhangi bir fiziksel temas olmadan yakın nesnelerin varlığını tespit etmeye yarayan sensör. Bu sensör de şu an hemen her akıllı telefon ve tablette bulunur. Telefonu kulağınıza götürdüğünüzde ekranın sönmesini sağlar. Görevi itibariyle akıllı telefonlarda en aktif çalışan parçalardan bir tanesidir.

Barometre(Barometer)
Atmosfer basıncı ölçmeye yarayan alet, diğer bir adıyla basınç sensörü. İlk olarak Galaxy S3 modelinde karşımıza çıkmıştı, şimdi ise hemen her akıllı telefonda yer alıyor. Belli bir seviyede deniz altından yine belli bir seviyede havaya kadar basınç ölçümü yapabiliyor. Yine daha çok GPS’e yardımcı ancak günümüzde sağlıklı yaşam uygulamalarına da katkıda bulunuyor. Zira sağlıklı yaşama yardımcı uygulamalar da giderek yayılıyor.

Pusula(Compass/Magnetic Sensor)
Pusulayı bilmeyen yoktur herhalde; dünya üzerinde yön tespit etmeye yarayan alet. iPhonelarda manuel olarak ulaşabildiğimiz sensörlerden bir tanesi. Diğer akıllı telefonlarda ise otomatik çalışıyor ancak kullanıcı bu sensöre ancak uygulama marketinde indireceği uygulamalarla ulaşabiliyor. Yine daha çok GPS, navigasyon işlemlerine yardım ediyor. Manyetik sensör olarak da biliniyor.

Kalp Ritim Ölçer(Heart Rate)
Adından da anlaşılabileceği gibi kalp hızını ölçmeye yarayan sensör. Galaxy S5 modeliyle hayatımıza girdi ve ailenin yeni üyeleri Galaxy S6 ve S6 Edge’de de yer alıyor. Kalp hızı, stres, nabız, tansiyon, kan şekeri gibi ölçümler bu sensör sayesinde yapılıyor. Bu açından S Healt uygulamasının demirbaşı olduğu söylenebilir.

Parmak İzi Tarayıcı(Fingerprint Sensor)
Yine adından anlaşılabileceği gibi parmak izi tarayıp, kıyaslama yapan sensör. Şu an üst düzey bir çok akıllı telefonda parmak izi tarayıcısı mevcut. Tuş kilidi alternatiflerinden biri. Kullanıcı bu sensör sayesinde parmak izini telefona tanıtıyor ve ekran kilidini parmağını sensöre okutarak açabiliyor.

Işık Sensörü
Ortamdaki aydınlığı ölçer ve ekran parlaklığını ortam ışığına göre otomatik olarak ayarlar. Bu da yine bir çok akıllı telefonda kullanılan bir alet. Sensör ne kadar iyi çalışırsa, şarjdan o kadar çok tasarruf etmek mümkün olur.

Android telefonlarda bu sensörlerin çalışmasını görüntüleyebilmeniz mümkün.